Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Links Χαιρετισμός

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟΥΝ ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΒΕΡΟΙΑΣ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Το Σάββατον 9η Το Σάββατον 9η Νοεμβρίου 2019 εις τον Παλαιόν Ιερόν Μητρ. Ναόν των Αγίων Αποστ. Πέτρου και Παύλου Βεροίας ετελέσθει ΠανηγυρικόςΠολυαρχιερατικόςΕσπερινός για το Χρυσούν Ιωβηλαίον Ιερωσύνης και το Αργυρούν Ιωβηλαίον Αρχιερωσύνης του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Εις τον Εσπερινόν εχοροστάτησεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, ενώ έλαβον μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλήτου κ. Απόστολος, Κλούζ κ. Ανδρέας (Εκκλησία της Ρουμανίας), Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος,  Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κινσάσας κ. Νικηφόρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Πραχοβεάνου κ. Τιμόθεος (Εκκλησία της Ρουμανίας) και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Τέλος οΣεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσωνκ.Δημήτριος ευχήθηκε εγκαρδίως και αδελφικώς εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Βεροίας κ. Παντελεήμωνα, διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως.31η Οκτωβρίου 2018

49
ον ΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ο Σεβ.Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ.Δημήτριος,προσκληθείς τιμητικώς υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Γερμανίας κ.Αυγουστίνου εις το 49ον Ιερατικόν Συνέδριον της καταυτόν Ι.Μητροπόλεως,ωμίλησεν σήμερον τη 31η Οκτωβρίου 2018 εις τον Ι. κλήρον αυτής περί της αποστολής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.


Κατά το Συνέδριον τούτο, προσκληθείς παρέστη ως ομιλητής και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ.Βαρθολομαίος αναπτύξας εμπεριστατωμένως τας συγχρόνους προκλήσεις δια την Ορθόδοξον Εκκλησίαν μετά την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον αυτής (Κρήτη 2016).
 
ΤΡΕΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ

Διπλή χαρά του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημητρίου, ο οποίος εορτάζει σήμερον 26.10.2019 την ονοματικήν Αυτού εορτήν και παράλληλα την επέτειον των γενεθλίων Του. Εις την χαράν Του αυτή παρευρέθηκαν και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητρ. Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Η Α.Θ.Π. εκπροσωπήθη υπό του Σεβ. Μητρ. Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος. Εκ μέρους του Ιερού κλήρου της Μητροπόλεως την εόρτιον προσφώνησιν ανέλαβεν ο. Πανοσ. Αρχιμ. κ. Στέφανος Νούσης την οποία και παραθέτουμε.


Η Ιερά και Θεόσωστος Μητρόπολις Πριγκηποννήσων και ο περικαλλής Καθεδρικός αυτής Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου χαίρουν και αγάλλονται σήμερον, κατά την οποίαν σύμπασα Ορθοδοξία τιμά και γεραίρει την Ιεράν μνήμην του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, προστάτου και πολιούχου τόσον της ερατεινής Νήσου Πριγκήπου, όσον και του παρόντος μεγαλοπρεπούς και ιστορικού Καθεδρικού Ιερού Ναού αυτής. Δια τον λόγον αυτόν ο περικαλλής Ιερός Ναός μας έχει κατακλιστεί από πλήθος ευλαβών και πιστών προσκυνητών, οι οποίοι κατέφθασαν αθρόως και πάνυ προθύμως εντεύθεν και εκ του εξωτερικού, προκειμένου να τιμήσουν ασπαζόμενοι την χαριτόβρυτον Ιεράν Εικόνα Του, αιτούμενοι συγχρόνως την Χάριν και την Ευλογίαν του Αγίου, και αφ' ετέρου να συμμετάσχουν εις την διπλήν χαράν του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημητρίου, Όστις εορτάζει σήμερον ως γνωστόν την ονοματικήν Αυτού εορτήν και παράλληλα την επέτειον των γενεθλίων Του.

 

Ο Ιερός Κλήρος, οι Εφοροεπίτροποι των τεσσάρων Κοινοτήτων και ο ευσεβής και πιστός Λαός της Επαρχίας ταύτης προσήλθον πάνυ προθύμως και μετά μεγάλης χαράς, ομού μετά των επί τούτω προσελθόντων εντεύθεν και εκ του εξωτερικού και παρευρισκομένων ενταύθα ευλαβών προσκυνητών Κληρικών και Λαϊκών διά να υποβάλλουν τα σέβη και τας εγκαρδίους ευχάς αυτών προς την Υμετέραν προσφιλή μοι Σεβασμιότητα, τον ομολογουμένως άξιον και ρέκτην Ιεράρχην του Σεπτού ημών Οικουμενικού Θρόνου, Ποιμενάρχην και δεξιόν Οιακοστρόφον της Θεοσώστου Επαρχίας των Πριγκηποννήσων τον ποιμαίνοντα Αυτήν με την βοήθειαν και την συναντίληψιν του Παναγάθου και Δωρεοδότου Θεού ευόρκως και θεοφιλώς από την ημέραν της εκλογής και καταστάσεως Αυτού ως Μητροπολίτου Αυτής.

Αν και ακόμα συμπληρώθηκαν μόλις δέκα και οκτώ μήνες από την ημέρα που η Πρόνοια του Παναγάθου και Πανσόφου Θεού κατέστησε την Υμετέρα Σεβασμιότητα, Ποιμενάρχην και Οιακοστρόφον της ευλογημένης Επαρχίας ταύτης, κατορθώσατε με την θεοφιλή και λίαν πετυχημένην Ποιμαντορίαν Υμών και με τα προτερήματα και τας αρετάς που διαθέτετε, όπως η παραδοσιακή αρχοντιά, το πηγαίο χαμόγελο, η σοφία και σύνεση, η παχυλή παιδεία και αι γνώσεις Σας, καθώς και η ευρεία πείρα και γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων και προβλημάτων, κατορθώσατε να κερδίσετε την αγάπην και την εμπιστοσύνην, και με μία λέξιν, ακόμη και την καρδία του εναπομείναντος ευαρίθμου μεν, αλλά ταυτόχρονα πιστού, δυναμικού και εκλεκτού Υμών Ποιμνίου, το οποίο αναμένει με ελπίδα, πολλά περισσότερα από την Σεβασμιότητα σας, και ακόμα καλλίτερες ημέρες.
Κατά το σύντομον τούτο διάστημα της Ποιμαντορίας Ημών εις
την Θεόσωστον Επαρχίαν ταύτην ξεδιπλώσατε όλας τας αρετάς και τα πλούσια προσόντα Υμών και επιδείξατε ένα πλούσιο, πολύπλευρο και λίαν σημαντικό έργο. Κατ' αρχάς ως ένας καλός και στοργικός Πατέρας ενσκήψατε επάνω εις τον Ιερόν Κλήρον της Ιεράς Μητροπόλεως Υμών και ενδιαφερθήκατε δια τα προβλήματά και τας αγωνίας του, και με την σοφίαν την σύνεσιν και την υπομονήν που Σας διακρίνει, ήλθατε πάντοτε αρωγός και καταβάλατε προσπαθείας προς επίλυσιν των, με τον καλλίτερον δυνατόν τρόπον, δίδοντας τας προσήκουσας υποδείξεις, συμβουλάς, και πολυτίμους νουθεσίας Υμών. Το αυτό επράξατε επίσης και δια την επίλυσιν των πολλών και ζωτικών προβλημάτων που απασχολούν τας 4 Κοινότητας της Θεοσώστου Επαρχίας Σας.

Δώσατε το παρών και ιερουργήσατε εκ περιτροπής εις όλους τους Ιερούς Ναούς της λαχούσης εις Υμάς επαρχίας όχι μόνον κατά τας ημέρας του θέρους που οι Ι. Ναοί είναι σχεδόν γεμάτοι από πιστούς, αλλά και κατά την χειμερινή περίοδο, που οι Ι. Ναοί στερούνται Πληρώματος. Ούτω δώσατε το παρών μεθ' απάσης της Ακολουθίας Υμών και Ιερουργήσατε μετά από δέκα και πλέον χρόνια που ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αντιγόνης ήταν κλειστός λόγῳ μη υπάρξεως επαρκούς ποιμνίου, κατά την Εορτήν του Αγίου, την εβδόμην Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Η Επαρχία Ημών Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα παρουσιάζει μίαν ακόμη ευλογημένην ιδιαιτερότητα, περιέχει πολλάς Ιεράς Μονάς και Σκήτας, δια τας οποίας επιδείξατε επίσης ιδιαίτερον ενδιαφέρον αν και δεν ανήκουν εις την δικαιοδοσίαν Υμών, εν τούτοις εκδηλώσατε το φιλομόναχον του χαρακτήρα Σας, επι
σκεπτόμενοι κατά καιρούς αυτά και μάλιστα ιερουργώντας εις τα περισσότερα. Τέλος ακολουθώντας την παράδοσιν, μεριμνήσατε ώστε να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται και εις τας ημέρας Υμών διάφοραι εορταστικαί, πολιτιστικαί και άλλαι εκδηλώσεις, που είναι απαραίτητοι ώστε να τονωθεί το φρόνημα και η διάθεση του ποιμνίου.

Παραλλήλως προς τα ποιμαντορικά καθήκοντα Υμών ανταποκρινόμενος εις το κάλεσμα της Μητρός Ημών Εκκλησίας, αναλάβατε ως βαθύς των εκκλησιαστικών πραγμάτων και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θεμάτων και προβλημάτων, διαφόρους αποστολάς, τας οποίας φέρατε εις πέρας με μεγάλην επιτυχίαν, όπως συνέβη τον παρελθόντα χειμώνα που μεταβήκατε με τας ευχάς και τας ευλογίας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, Όστις, ως γνωστόν, Σας περιβάλλει με την περίσσιαν αγάπην και την εμπιστοσύνην Αυτού, ως Πρόεδρος της επι τούτῳ συσταθείσης ειδικής Πατριαρχικής Επιτροπής εις την Ελλάδα και χειριστήκατε με μεγάλην επιτυχία την αναφυείσαν κρίσιν Εκκλησίας και Πολιτείας, συζητώντας με τους Ιθύνοντας και Αρμοδίους της Εκκλησίας και της Πολιτείας της Γείτονος.

Σεβασμιώτατε και Σεπτέ Γέροντα Πομενάρχα,
Κατά την εύσημον, χαρμόσυνον και ευλογημένην ταύτην στιγμήν, υποβάλλω ευλαβώς και υϊκώς τα σέβη, τα συγχαρητήρια και τας ειλικρινείς μου ευχαριστίας και εύχομαι προσωπικώς εκ μειχών καρδίας, εκπροσωπών παραλλήλως και τους ενταύθα παρόντας εκλεκτούς κληρικούς συναδέλφους μου, τους ελθόντας επί τούτω εκ τού εξωτερικού αφ' ενός, καθώς και τους ανήκοντας εις τον Ιερόν Κλήρον της καθ' Υμάς Μητροπόλεως, αλλά καί του σήμερον παρόντος ενταύθα πιστού Λαού του Θεού αφ' ετέρου, όπως ο των όλων Δομήτωρ και Δοτήρ παντός αγαθού, Πανάγαθος Κύριος και Θεός ημών, χορηγή εις την Υμετέραν και λίαν προσκυνητήν μοι Σεβασμιότητα, υγείαν κατ' άμφω, ακλόνητον και αστεμφή, μακροημέρευσιν καθώς και ενίσχυσιν εξ' Ύψους διά μίαν περαιτέρω μακροχρόνιον, επιτυχή, γόνιμον και καρποφόρον διακονίαν, επ' αγαθώ της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του μικρού μεν αλλά πιστού και δυναμικού Υμών ποιμνίου.
Περαίνωντας ενταύθα την Εόρτιον Προσφώνησιν μου προς το Σεπτόν Υμών Πρόσωπον επιτρέψατε εις την ταπεινότητά μου να αναφωνήσω εκ βάθους ψυχής :
Δημητρίου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου
Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων πολλά τα έτη.

Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου
Εορτή Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου
26η Οκτωβρίου 2019

Ο Αρχιμ. Στέφανος ΝούσηςΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
ΤΗΕ ΨΥΧΗΣ
ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΚΥΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

     

Επί τη συμπληρώσει δέκα εννέα μηνών (+ 28 Μαρτίου 2018) από της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου (Σωφρονιάδου), ο διάδοχος Του, Σεβ. Γέρων Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος  μετέβει εις το Κοιμητήριον της νήσου Πριγκήπου την 23η Οκτωβρίου 2019, ημεραν κατά την οποίαν εόρταζεν τα ονομαστήρια Του του ο αείμνηστος Μητροπολίτης και ετέλεσεν Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, επί του τάφου Αυτού.  

 

 


Του μακαριστού Μητροπολίτου Ιάκωβου είη η μνήμη άληστος και αιωνία.ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ 24ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΕΙΣ ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΑΓΙΑΣΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Από τον εσπερινόν της 24ης Αυγούστου 2019 εις το ιερόν Αγίασμα Κωνσταντίνου και Ελένης Γλώσσας, με τον Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Πριγκηποννήσων  κ. κ. Δημήτριον τον οποίον ετίμησαν με την παρουσία των οι Σεβ. Αρχιερείς Φιλαδελφείας
κ. κ. Μελίτων
και  Σμύρνης κ. κ. Βαρθολομαίος παρουσία πολλών προσκυνητών από όλα τα νησιά.Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ πρ. ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ
της Μ.  του Χ. Εκ.
 ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΡΙΑΤΙΔΟΥ

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου 2019, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἰωάννου Χαριατίδου, Ἄρχοντος πρῴην Λαμπαδαρίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τελεσθεῖσαν ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολίτων Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, συλλυπηθείς πατρικῶς τούς οἰκείους τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος. 
Τόν ἐπικήδειον ἐξεφώνησεν ὁ Πανοσιολ.
Δευτερεύων κ. Νήφων.  

ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή
 
του Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη νήσο Χάλκη,


 

ιερουργούντος του σεβ. Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Γέροντος Δημητρίου

(23.08.2019)ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

 Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε: 

α) ἐν τῇ πανηγυρισάσῃ φερωνύμῳ Ἱερᾷ Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Σκήτῃ τῆς νήσου Χάλκης, κατά τόν τελεσθέντα Μ. Ἑσπερινόν τῆς Ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 5ην Αὐγούστου. 

 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, ὑπεύθυνος τῆς Σκήτης, ὁ Ἐξοχ. κ. Ἀνδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χίου, Ἰατρός, Γεν. Γραμματεύς τῆς Διακοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως Ὀρθοδοξίας, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Κωνσταντίνου Μυγδάλη, Συμβούλου αὐτῆς, ὁ Ἐξοχ. κ. Ἰωάννης Ραπτάκης, Πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος ἐν Βιετνάμ, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί πλεῖστοι πιστοί ἐκ τῆς Πόλεως, τῶν Νήσων καί ἐξ Ἑλλάδος. Ἐν τῷ τέλει τοῦ Ἑσπερινοῦ, ὁ Πατριάρχης ὡμίλησεν ἐπικαίρως πρός τούς ἐκκλησιασθέντας πιστούς. Τό ἑσπέρας ὁ Παναγιώτατος διενυκτέρευσεν ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ἁγίας Τριάδος, καί

 

β) ἐν τῇ πανηγυρισάσῃ ὁμωνύμῳ Ἱερᾷ Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Μονῇ τῆς νήσου Πριγκήπου, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Ἑορτῆς, τήν Τρίτην, 6ην ἰδίου, εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας ὡμίλησε καταλλήλως καί διένειμε τήν εὐλογηθεῖσαν σταφυλήν, εἶτα δέ ἀνέγνω Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ἀοιδίμων Οἰκουμενικῶν Πατριαρχῶν Χρυσάνθου (1824-1826), τοῦ ἐν τῷ αὐλογύρῳ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἀναπαυομένου, καί Σωφρονίου Γ΄ (1863-1866), ἀνακαινιστοῦ αὐτῆς. 

  

Tόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Παΐσιος, Διευθυντής τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου. 

 

Ἐκκλησιάσθησαν πολλοί πιστοί μέ ἐπί κεφαλῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριον, ὅστις ὑπεδέχθη τήν Α. Θ. Παναγιότητα εἰς τήν ἀποβάθραν τῆς νήσου, μετά τῆς Ἐλλογ. Δίδος Ἁγνῆς Νικολαΐδου, Προέδρου τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος Πριγκήπου. Εἰς τήν Θείαν Λειτουργίαν παρέστη καί ὁ Δήμαρχος τῶν Νήσων Ἐντιμ. κ. Erdem Gül, τόν ὁποῖον ὁ Πατριάρχης ηὐχαρίστησε διά τήν παρουσίαν του καί τόν συνεχάρη διά τήν πρόσφατον ἐκλογήν του, εὐχηθείς εἰς αὐτόν καί τούς συνεργάτας του καλήν καί καρποφόρον θητείαν.  

Μετά τήν Θείαν Λειτουργίαν καί τήν ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ δεξίωσιν, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Ποιμενάρχου τῶν Νήσων, ηὐλόγησε τό πρός τιμήν Του παρατεθέν γεῦμα εἰς ἰδιωτικήν οἰκίαν ὁμογενῶν.     

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΙΑΚΩΒ
OY

Τό Σάββατο 30η Μαρτίου 2019 ἔγινε τό ἐτήσιο Ἱερό Μνημόσυνο τοῦ
ἀλήστου μνήμης  Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυροῦ Ἰακώβου
(1947-2018).


 
Προηγουμένως ἐτελέσθη Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο εἰς τόν
περίλαμπρον Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Δημητρίου
Πριγκήπου, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου καί συλλειτουργούντων
τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Διδυμοτείχου,Ορεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνοῦ, καί  Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου.


Ἐπιμνημόσυνον λόγον ἀπηύθυνε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας Γέρων κ. Δημήτριος, ἀναφερθείς εἰς τήν εκκλησιαστικήν διαδρομήν καί την
θεοφιλῆ ποιμαντορίαν τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου κυροῦ Ἰακώβου. Μετά το πέρας τῆς επιμνημοσύνου Θ. Λειτουργίας ἐπηκολούθησε
το νενομισμένον τρισάγιον ἐπί τοῦ τάφου τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου,
εἰτα δέ η μακαρία εἰς μνήμην αὐτοῦ.

2019 ΜΑΡΤΙΟΣ 29
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΦΑΝΑΡΙΟΝ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής της Ορθοδοξίας εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. (17η Μαρτίου 2019) 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ
ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΑΝΑΡΙΟΝ

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τοῦ Τελώνου καί Φαρισαίου, 17ης ἰδίου, καθ ἥν ἐχοροστάτησεν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Φωτογραφίες: Ιωάννης Καγιάκοπαραν

   ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΣΤΗΝ ΜΗΤΡ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 

 

   


 

 

Ο ΣΕΒ.  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
Δ ΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος,
δεν λησμόνησε την γραφική νήσον Πρώτη και
χοροστάτησε στη Ι. Ακολουθία της


Δ´ Στάσεως των Χαιρετισμών, που τελέστηκε την Παρασκευή, 5 Απριλίου εις τον ωραιότατον Κοινοτικόν της Ναό των Γενεθλίων της Θεοτόκου,επιδεικνύοντας την στήριξή του προς το ποίμνιοn της Επαρχίας του.

 

ΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΗ
5 Απριλίου 2019

KOΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΙΓΚΗΠΙΑΝΩΝ
"ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ"
10.02.2019

Παρουσία του Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων
κ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή της κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πριγκηπιανών "Ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς".

 

 
 Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΠΑΣ
ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 
 
Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡ.
ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ